Vizsolyi Szociális Szövetkezet 2016

Vizsoly község önkormányzata 4 éve kezdte el a zöldség termesztést először szabadföldön , majd fóliasátrakban melyből jelenleg 3 db van, kettő fűthető. A környéken felvásároltuk a kecskéket, jelenleg 40 db-ot nevelünk. Az állattartás folytatódott a szárnyasokkal, majd jöttek a sertések és vettünk egy tehenet mely már egy kis bocit is hozott a világra. Az így megtermelt árút az iskolai konyhán hasznosítjuk valamint a helyi zöldséges boltban értékesítjük. Hamarosan megnyitjuk a Helyi Termékek Büféjét, melyben elsősorban a helyben megtermelt élelmiszerek fogjuk értékesíteni a helyi lakosságnak illetve az ide látogató turistáknak.
Ennek az Étlapja a jővő hétre készül el. Ezzel a tevékenységgel nem csak spórolunk hanem bevételhez is juttatjuk az önkormányzatot. Továbbá a közfoglalkoztatottaknak értelmes és hasznos munkát tudunk biztosítani. A megismert tevékenységet folytatjuk újabb istálók építésével, szociális bérlakások felújításával, tészta készítéssel valamint szőnyeg gyártással.
További célunk a megtermelt alapanyagok helyben történő feldolgozása, melyre szeretnénk pályázatot benyújtani.

BESZÁMOLÓ: 2017. január.
Évekkel ezelőtt elkezdett tevékenységfolytatása zöldségtermesztés ,mely elsősorban a helyi konyhára kerül ,illetve a szociális szövetkezet által működtetett zöldségboltban kerül értékesítésre. Az állattenyésztés jelenleg 6 anyakoca ,40 kismalac, 14 hízó , 60 kecske, 200 db baromfi. Az istállók kialakítása az elmúlt években megtörtént, de szeretnénk az állományt tovább növelni ,ezért istállóépítés is szükséges. Az állatok takarmányozása elsősorban helyben termelt kukorica, marharépa ,illetve szálas takarmány. jelenleg ehhez rendelkezésre áll egy kis traktor,illetve egy kisteherautó,mely 13 éves, ezt szeretnénk lecserélni .Jelenleg a sertés állományunkat szeretnénk bővíteni mangalica sertéssel, melynek helyi feldolgozását tervezzük egy másik program keretében.
2016-ban már jelentős mértékkel nőt a konyha megtakarítása a megtermelt hús és zöldségfélének köszönhetően.
Most már van egy biztos alap ,melyet folytatni szeretnénk és az emberek értékteremtő munkát végeznek.
Azt meg kell jegyeznem, hogy a településen jelenleg 200 fő munkanélküli él és semmi esélyük nincs elhelyezkedni az elsődleges munkaerő piacon,mivel alulképzettek.
Egyre több az üresen álló ingatlan, melynek a zártkertjeit is műveljük, mivel termelőföldhöz a településen nem jutunk hozzá. Az önkormányzat 2017-2018 évi közmunka pályázatban 5 db pályázatot nyújtott be , melyből 4 támogatásra került 5. miniszteri döntésre vár.
1. mezőgazdasági tevékenység folytatása ,mely az állatállomány fejlesztése és a meglévő tevékenységek bővítésére irányul.

2. helyi sajátosságokra épülő közfoglalkoztatás ,ebben szerepel a büfé és az zöldséges bolt további üzemeltetése ,valamint egy vendégház kialakítása és működtetése.
3.Illegális hulladék helyek felszámolása futballpálya illetve a kisperjés által határolt tejes terület rekultivációja.
4. Belvíz elvezetés az évek óta elkezdett munkálatok folytatása.
5. Magas hozzáadott értékű program ,ebben szerepel egy zöldség- gyümölcs feldolgozó üzen létrehozása ,jelenleg miniszeri döntésre vár .
További tervünk egy hús üzem létrehozása ,melyet szintén pályázati forrásból szeretnénk megvalósítani a tervek elkészültek csak jelenleg nincs megfelelő pályázati kiírás .


Kecskék
2016.május 07.

Kismalacok születtek
2016.április 26

Sertések
Tehenek

Vizsolyi
Zöldséges

 

 

 

 

 

 

 


Vizsolyi Idegenforgalmi és Ifjúsági Központ

Mezei Olivér készítette a biblia éve tiszteletésre, melyet a faluház
szentelésekor ajándékozott a katolikus plébánosnak, a református lelkésznek
és a polgármesternek.

 

 

© 2003 - 2023 Minden jog fenntartva! Me-NET Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.