Vizsolyi Nyári Esték

2005. május - 2005. augusztus

 

Vizsoly Borsod-Abaúj-Zemplén megye egykori abaúji részén, a Hernád folyó bal partján és a Zempléni hegyek nyugati oldala által határolt területen található.

Egykori földesura: Rákóczi Zsigmond, erdélyi fejedelem, a korabeli Magyarország legnagyobb nyomdáját telepíti Vizsolyba. Azt a nyomdát, ahol Károly Gáspár gönci esperes munkálkodásának eredményeként kinyomtatták az elso, teljes magyar nyelvu Bibliát 1590-ben. Ezért az elnevezés is: Vizsolyi (vagy Károlyi) Biblia. Napjainkban is fontos zarándokhelynek tekintendo Vizsoly. Muemlék Református templomát, mint a magyar muvelodéstörténet megszentelt helyét évente több tízezren látogatják meg. A templommal szemben lévo – volt Mágócsy-Kúria - épület falán emléktábla hirdeti a biblianyomtatók dicsoségét.

A nevezetes történelmi emlékhelyek fontos rendezvénye a Károlyi Napok elnevezésu fesztivál jellegu nagyrendezvény melyben a történelmi hagyományok felelevenítésén túl természetesen az idegenforgalom szerepe is jelentos tényezo.

Ismét megrendezésre kerül a Vizsolyi Nyári Esték elnevezésu programsorozat, melynek során májustól kezdodoen biztosítunk az ide látogatóknak, valamint az itt élo embereknek színes zenei programokat. A muemlék református templomban rendezett koncertek a tavalyi év során is nagy sikert arattak az idelátogató turisták és kifejezetten a zenés estre érkezo vendégek körében.

A sokrétu térségfejleszto munka elképzelhetetlen támogatók, pozitívan gondolkodó emberek nélkül.

Ha egyetért Önkormányzatunk kulturális, közmuvelodési tevékenységével (programtervünket a Programterv 2005 táblázat tartalmazza), kérem anyagi támogatásával járuljon hozzá munkánkhoz, Abaúj vidékének idegenforgalmi fejlesztéséhez, és tiszteljen meg részvételével rendezvényeinken.

Segítségét elore köszönöm.

 

Tisztelettel:
 
 
Bihi Miklós
polgármester

Vizsolyi Idegenforgalmi és Ifjúsági Központ

Mezei Olivér készítette a biblia éve tiszteletésre, melyet a faluház
szentelésekor ajándékozott a katolikus plébánosnak, a református lelkésznek
és a polgármesternek.

 

 

© 2003 - 2022 Minden jog fenntartva! Me-NET Student Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.